Пн-Пт: с 9:00 до 18:00

(044) 290-43-57

(044) 290-41-75

Порівняння стандартів цифрового радіозв'язку DMR і TETRA

Поточні та прогнозовані функціональні можливості

Дана стаття надає порівняння двох відкритих стандартів Інституту європейських телекомунікаційних стандартів (ETSI) для цифрового радіозв'язку: Цифрова стільникова радіозв'язок (DMR) і Наземна транкінгова радіозв'язок (TETRA).

Стаття досліджує особливості та функціональні можливості кожної технології в такому вигляді, як вони існують в документованих ETSI стандартах. А також порівнює, доступне на ринку обладнання, і можливий подальший розвиток продуктів і розробок.


TETRA є вже зрілим стандартом, який добре підтримується виробниками. Який відмінно підходить для потреб аварійних служб та інших "особливо важливих" цілей, а так-же для професійних користувачів.

DMR, з іншого боку, тільки розвивається стандарт, і ще невідомо, чи підтримають виробники різноманітність режимів, які, ймовірно, з'являться в майбутньому. Що DMR дійсно надає сьогодні, так це рішення для "звичайного" споживача і комерційного користувача, початківця з нижчих показників масштабу мережі .

Середня між ними позиція - для критично важливого бізнесу і загального використання в бізнесі в більш низькими категоріями - тут на сьогодні відбувається боротьба за клієнтів. І хоча такий стан речей означає можливість більш широкого вибору для користувачів, це також може мати на увазі більше плутанини при виборі доступних варіантів.

Стандарт DMR

Історія

Робота над DMR в ETSI почалася в 2003 році і замінила роботу над Цифровим інформаційним обміном передачі сигналів (DIIS). Метою DIIS був новий цифровий радіо-стандарт для професійних ділових користувачів радіозв'язку, що забезпечує дуплексну радіозв'язок з допомогою мобільних, прортатівних і базових станцій низької складності. Ця робота була зупинена в 2003/2004 роках і не здійснювалася через проблеми IPR та економічної кризи.

Стандарт DMR був розроблений в рамках Дослідницької групи (TG) DMR, яка знаходиться під керівництвом Техніческго Комітету EMC і Спектра радіочастот (ERM). Її метою був «безліцензійний» і «ліцензійний» ринок професійної мобільного радіозв'язку (PMR). У роботу над стандартом залучені багато виробників PMR.

DMR призначений для цифрової заміни звичайної аналогової радіозв'язку PMR, так само заміни систем з автономними ретрансляторами і транкінгових систем радіозв'язку стандарту MPT 1327. Стандарт DMR був вперше опублікований в 2005 році і вже мав багато оновлень. Устаткування стало доступним на ринку, починаючи з середини 2007 року.

Характеристики DMR

Існує кілька рівнів стандарту DMR.

Клас Опис

Клас 1: Не ліцензований

Обладнання DMR, що має вбудовану антену і працює в прямому ріежіме (коммункации без інфраструктури)

Клас 2: Ліцензований, стандартний

Системи DMR, що функціонують за окремим спектру ліцензій, що працюють в прямому режимі або використовують базову станцію (БС) як ретранслятор

Клас 3: Ліцензовані, транкінгові

Транкінгові системи DMR за окремим спектру ліцензії, що працюють з функцією диспетчера, який автоматично регулює зв'язок

Табл. 1: Загальне уявлення класів DMR

Практично, стандарт DMR в даний час покриває Класи I, II і III. Окремий стандарт, створений тієї ж самої групою, і відомий як dPMR, забезпечує в даний час тільки рішення Класу I. Обидва стандарти DMR Класу I і dPMR, які створені для неліцензійних використання, працюють з максимальною потужністю 500 мВт і використовують паралельний доступ з частотним поділом (FDMA), відповідно з каналами 12.5 кГц і 6.25 кГц. Вони призначені як заміна для PMR 446, що є частиною діапазону радіочастоти УВЧ, який відкритий для без ліцензійної, особистого використання в більшості країн Європейського союзу.

У всіх класах DMR використовується смуга пропускання каналу 12.5 кГц і двухслотовий множинний доступ з тимчасовим поділом (TDMA). Стандарт розроблений таким чином, щоб канали DMR могли безпосередньо замінити існуючі канали 12.5 кГц і відповідати існуючим шаблоном радіочастот. Це надає можливість мігрувати з аналогових каналів 12.5 кГц до DMR, з подвійним збільшенням ефективності каналу, в межах існуючого розподілу каналів користувача.

Для читачів, зацікавлених в технічних характеристиках, радиоинтерфейс працює на швидкості передачі 9 600 бит / сек (4 800 символів / с), з 4FSK модуляцією (4-х рівнева частотна маніпуляція) з постійною обвідної, яка дає два біта за символ.

Очікується що, DMR буде діяти на будь-якій частоті між 30 МГц і 1 ГГц, але головним чином використовуватися в наступних групах від 68 МГц до 87.5 МГц, від 146 МГц до 174 МГц і від 400 МГц до 470 МГц. Це найбільш традиційні смуги частот PMR.

Використовувана модуляція 4FSK розроблена таким чином, щоб відповідати вимогам як європейської так і федеральної комісії із зв'язку (FCC).

Услуги DMR

DMR надає можливість передачі як голосових, так і послугу протоколу пакетної передачі даних. Раніше аналогові системи, такі як MPT 1327, мали підтримку для передачі мовної інформації і даних в канальному режимі, але не для пакетних даних.

Голосові послуги включають наступнее:

  • Індивідуальний виклик (абонент з абонентом)
  • Груповий виклик (абонент з декількома абонентами)
  • Виклик для всіх (односторонній голосовий виклик до всіх користувачів)
  • Радіотрансляція (односторонній груповий виклик).

Індивідуальний і груповий виклики можуть діяти в Режимі Відкритого Голосового Каналу (це копіює подібний режим користувачів для звичайного відкритого каналу і дозволяє їм контролювати і брати участь у використанні мовного каналу). У них може також бути ідентифікація говорить боку і пізній вхід. Дзвінки можуть бути в режимі настройки виклику Press and Talk Call Set Up (PATCS) і Off Air Call Set Up (OACSU), які перевіряють наявність абонента перед призначенням каналу.

При використанні двослотовими механізму TDMA ндівідуальниє виклики можуть бути дуплексними, що дає користувачеві можливість полнодуплексного виклику без необхідності радіостанціям передавати і приймати одночасно, що зменшує складність і вартість обладнання. Ця особливість також доступна і в четирехслотових системах TETRA TDMA, але більш складна в двослотових системах TDMA і на сьогодні не впроваджується в поточних терміналах DMR, присутніх сьогодні на ринку.

Послуги передачі даних включають наступне:

      • Пакетні дані IP (підтверджені / непідтверджені - також відомі як розпізнані / нерозпізнані), IPv4
      • Послугами коротких даних за допомогою Протоколу Пакетних Даних (PDP) -це можуть бути Вільний текст, Статусні / Попередньо закодовані (закодовані повідомлення), зумовлені типи даних, такі як ASCII або вихідні дані (неотформатированним).

Послуги передачі даних можуть бути однослотовий або двослотовими. Швидкості передачі даних при використанні двох слотів подвоюються, в порівнянні з використанням одного слота. Зі швидкістю передачі даних радіоінтерфейсу 9 600 бит / сек для обох каналів, швидкість захищеного з'єднання на один слот триватиме не більше 2 400 бітів / секунди, зазвичай - 1 800 біт / сек.

Транкінгового стандарт DMR Класу III прагне надавати не складне транкінгового рішення для голосових та інформаційних програм. Використання двослотовими TDMA означає, що може бути реалізований мінімум один сайт з одним відповідним каналом, що несе два логічних каналу (наприклад, один контрольний і один траффіковий). Контрольні канали можуть бути вузькоспеціалізованими (тільки контрольними) або змішаними (з поділом між контролем і трафіком), а також використовувати розрізний механізм довільного комфортного доступу.

Мовний кодек не стандартизований в межах стандарту ETSI, але «вікно вокодера» (формат корисного навантаження вокодера) стандартізаровано, таким чином, для будь-якого вокодера теоретично може бути забезпечена сумісність з радіоінтерфейсом. Однак, групою DMR MoU був відібраний вокодер прогресивного многополосного збудження (AMBE) від Digital Voice Systems, Inc. (DVSI), як привілейований вокодер для голосового взаємодії. З тих пір з'явилися інші кодеки, які рекламуються як відповідні для DMR - особливо Robust Advanced Low Complexity Waveform Interpolation - RALCWI, це кодек компанії CML Microcircuit. Така ситуація послаблює можливість до взаємодії обладнання різних виробників. В даний час, обладнання на ринку використовує тільки вокодер DVSI AMBE.

Шифрування теж не є частиною стандарту DMR. Вважається, що використання TDMA і цифрового кодека вже зробить контроль сигналу більш складним, ніж аналогового, а шифрування, при необхідності, може бути додано лише як зовнішню програму. Це теж може привести до проблем щодо здатності до взаємодії обладнання різних виробників. Встановлена ключова версія шифрування є на сьогоднішній день доступною в обладнанні на ринку.

Стандарт TETRA

Історія

TETRA - це відкритий цифрового транкінгового радіо-стандарт, створений ETSI для задоволення потреб користувача PMR. Стандарт був створений в 1990-х роках., А з 1997 р устаткування стало доступним на ринку, з багатьма доставленими контрактами вже з 2000р. З 2000 р були здійснені поновлення до стандарту, що збільшило функціональні можливості, особливо роботу по наданню послуг з розширеною передачі даних TETРA (TEDS).

Раніше в складі комітетів TETRA брали участь як виробники, так і потенційні користувачі, включаючи сильний контингент користувачів державної безпеки, які склали специфікацію стандарту, яка підходить для специфічних потреб ринку. Вимоги включали тестування кодека на високий рівень шуму навколишнього середовища, забезпечення шифрування, придатного для ряду користувачів державної безпеки, і особливо, розроблені постачальниками, які були необхідні користувачам. Робоча група WG1, керована користувачами, продовжує перевіряти вимоги перш, ніж вони перейдуть до інших технічних робочих груп.

Важливою частиною стандарту TETРA є Процес Забезпечення Взаємодії (Interoperability Process - IOP), яким керує Асоціація TETРA. Він забезпечує сеанси тестування, де постачальники перевіряють термінали на тлі інфраструктури, таким чином, що користувачі можуть переконатися в достовірності сумісності. Дане тестування функціональної сумісності застосовується також до Прямому режиму (DMO), де термінали від одного постачальника перевіряються на сумісність з терміналами від іншого постачальника.

Характеристики TETRA

TETRA - це технологія TDMA з чотирма таймслот в смузі пропускання 25 кГц. Є кращі групи, де є обладнання з наступними діапазонами частот: 380-400MГц, 410-430MГц і 450-470MГц. Однак, зустрічається і обладнання для роботи в частотних діапазонах, 300-344MГц (група в Росії), 350-370MГц (група в Китаї) і група 805-870MГц, яка часто доступна для користувачів за межами ЄС.

TETRA використовує модуляцію pi / 4 (Диференціальну квадратурну фазову маніпуляцію -DQPSK) зі швидкістю передачі даних 36кбіт / с. Модуляція pi / 4 DQPSK є чотирирівневої схемою модуляції, що означає, що швидкість передачі даних на відповідний канал становить 18 ксімволов / с (2 біта за символ). Сигнал модуляції не проходить через нульову точку перетину, що робить модуляцію надійної. Це допомагає в скороченні емісій за межами і в створенні лінійного підсилювача потужності.

Повна бітова швидкість передачі даних складає 36 Кбіт / с, з 7.2 кбіт / с за канал TDMA (відмінність між 28.8 кбіт / с (4 * 7.2) і 36 кбіт / с - це надбавка структури TDMA). Мова використовує кодек ACELP зі швидкістю передачі даних 4.4 кбіт / с і захистом 2.8 кбіт / с, в той час як швидкість передачі даних для таймслота досягає 7.2 кбіт / с (незахищена), 4.8 кбіт / с (середній захист) і 2.4 кбіт / с (високий захист). Таймслоти можуть бути об'єднані, щоб дозволити більш високі швидкості передачі даних, до 28.8 кбіт / с (незахищена), 19.2 кбіт / с (середня захист) або 9.6 кбіт / с (високий захист). На практиці, більшість систем не використовує незахищену швидкість передачі даних, але замість цього використовують 4.8 кбіт / с (середній захист).

Кодек ACELP був оптимізований для використання в режимі роботи в зашумленной навколишнього оточення (звук сирени, пострілів). Щоб гарантовано підходити для типового використання при забезпеченні державної безпеки. Кодек стандартизований і є частиною стандарту TETRA.

Послуги

TETRA надає широкий асортимент послуг, включаючи послуги, необхідні для громадської безпеки, такі як:

  • Індивідуальні (абонент з абонентом)
  • Групові (абонент з декількома абонентами)
  • Переважний пріоритет
  • Пізній вхід
  • Глобальний груповий виклик, з обмеженням на охоплення групи
  • Призначення кількості динамічної групи (динамічна перегрупування)
  • Прослуховування навколишнього простору
  • Приховане прослуховування
  • Шифрування радіоінтерфейсу і забезпечення наскрізного шифрування.

ТЕТRА також надає ряд послуг, важливих для відкритого доступу користувача мобільного радіостанцією (PAMR):

  • переадресація викликів
  • заборона виклику

Інші особливості, які поширені як на користувачів, що забезпечує суспільну безпеку, так і на користувачів PAMR:

  • повнодуплексні голосові повідомлення (без будь-якого соответствуещего дуплексера в радіотерміналів і прісущность в протоколі TDMA)
  • прямий режим виклику з радіостанції на радіостанцію
  • абонентське обладнання, що використовується як Ретранслятори (Прямий режим до Прямому режиму) або Шлюзи (Прямий режим до транкінгового режиму)
  • настройка швидкого виклику (sub 300-500мс)
  • статусні, короткі дані і IP послуги передачі пакетних даних (одно- і многослотовий)
  • передача даних, одночасно з голосовим викликом.

Порівняння і доступна продукція

Порівняння стандартів

TETRA визнана, перш за все, як додаток для "вирішення важливих завдань", а також для зростаючої кількості додатків для "вирішення важливі ділових завдань". Термін "рішення важливих задач" використовується частіше, ніж "громадська безпека", з тих пір як збільшилася кількість користувачів - транспорту, енергетики і комутації, наприклад, де потрібні дуже гнучка система, хоча, можливо, і немає прямого зв'язку з традиційною громадською безпекою. В даний час є також багато користувачів ТЕТRА, які є комерційними користувачами.

DMR призначений для застосування в "вирішенні ділових завдань". Це рівень систем, який знаходиться нижче додатки "для вирішення важливих завдань" і призначений для користувачів, яким необхідна надійна зв'язок, але немає необхідності або бажання платити за дуже високі рівні доступності.

У той час як TETRA є транкінгового системою радіозв'язку, у DMR є багато класів (або варіантів реалізації). Це розширює кількість застосувань, де може використовуватися стандарт, від "простого" споживача і комерційних застосувань, до різних професійних режимів, від будівельної і транспортної промисловості, до більш важливих і складних у використанні громадської безпеки. Це можна побачити на малюнку нижче.



 

Мал. 1: Є істотний збіг між TETRA і DMR нижньому і середньому професійних класах

TETRA не призначена для "простого" споживача і ранні системи TETRA не застосовувалися для комерційних користувачів і професійних користувачів нижнього класу, головним чином через високу вартість ранніх TETRA-систем, які були призначені для великих регіональних / національних систем громадської безпеки. На даний момент, на противагу системам з великим центральним комутатором, існують TETRA-системи з меншою потужністю і системи з розподіленою обробкою даних, які виставляються на продаж для клієнтів, таких як аеропорти, транспортні магістралі, енергетичні мережі та торговельні центри. Існують і реалізуються вимоги до односайтовим системам, які повинні мати повний набір функцій, включаючи передачу даних. Таким чином ТЕТRА представлена, класом "малих" систем з можливістю конкурувати за вартістю з DMR Клас II. Стандарт TETRA взагалі не орієнтований на забезпечення послуг громадських мереж (PAMR).

Малюнок 1 показує, що обидва стандарти є взаємодоповнюючими для нижніх класів DMR, але також є поєднання і конкуренція між TETRA і більш високими класами DMR. Наприклад, рішення TETRA для торгового центру було б в прямій конкуренції з рішенням Класу III DMR. Така конкуренція, яка дає можливість вибору для кінцевих користувачів, є сприятливою.

Одним істотним розрізняємо між стандартами міг би бути частотний спектр. Якщо професійні користувачі низького або середнього класу мають існуючий спектр 12.5 кГц, вони можуть прагнути отримати необхідний розподіл спектра частот 25 кГц, яке потрібно для TETRA, але бути в змозі до застосування DMR, що не міея необхідності змінювати розподілів вже наявного спектра.

Примітка: Якщо у користувачів є суміжні ділянки спектра на 12.5 кГц, вони можуть використовувати їх в розподілах каналу на 25кГц для TETRA.

Доступна продукція

Продукція DMR

У споживчому секторі ринку є "неліцензійне" портативне обладнання dPMR. Дане обладнання функціонує в FDMA в спектрі з смугою 6.25 кГц і часто має 16 цифрових каналів і вісім аналогових каналів (що працюють в діапазонах PMR 466 мГц). В даний час, єдиним постачальником радіозв'язку на ринку в Класі I DMR є ICOM, японський постачальник терміналів PMR, а багато інші постачальники цієї продукції поки залучені лише в діяльність по створенню стандартів DMR.

MOTOROLA пропонує ряд виробів "MOTOTRBO". Це продукція Класу II DMR, включаючи портативні, мобільні радіостанції і ретранслятор. Selex пропонує трансляційну систему "ECOS-D", яка включає мережу базових станцій Класу II DMR і абонентське обладнання марки MOTOROLA. TAIT повідомив про свій намір виробляти обладнання DMR Класу III (яке також буде підтримувати Клас II DMR). Китайський виробник HYT - це новий постачальник терміналів TETRA, заявив про свої плани мати доступні абонентські термінали DMR протягом 2009 року. Серед інших постачальників, які проявляють активність в діяльності по стандартизації DMR / dPMR, відзначаються Sepura, Fylde Microsystems, CML, CTE International, Kenwood і Vertex Standard.

Продукція DMR Класу II була продана у Великобританії для вирішення завдань, таких як в логістика (складування) для Boots Ltd і для торгового центру в Камбернаулд, Шотландія. По всьому світу було продано до 200 000 радіотерміналів. Є розробники додатків, які розробляють функціональні програмні додатки, які підходять для DMR.

Продукція TETRA

В даний час існує широкий вибір доступних продуктів TETRА. Вони включають продукти інфраструктури, які варіюються від маленьких систем, які можуть управляти менше ніж 10 сайтами, до масштабних систем, які можуть охоплювати цілу країну. Ці системи можуть бути централізованого або розподіленого контролю. На сьогоднішній день однією з найбільших систем є система "Airwave" у Великобританії, з більш ніж 3 000 сайтами і більш ніж 200 000 абонентами. Прикладом однієї з найменших систем може служити Північний Госпіталь Сіднея з єдиною базовою станцією і 12 терміналами.

Існує багато постачальників, які виробляють термінали, і виробництво терміналів демонструє швидкий цикл подальшого розвитку. Перше покоління терміналів TETRA відрізнялося великими габаритами, з коротким терміном служби акумулятора. В даний час на ринку присутні термінали третього або четвертого покоління, з меншими габаритами, з вбудованими GPS, кольоровими дисплеями і більш довгим терміном служби акумулятора. За останні 3 роки були запущені в експлуатацію більше ніж тридцять різних моделей терміналів. Користувачами, для яких призначається обладнання ТЕТRА, є професійні користувачі, яким в першу чергу потрібно дуже надійна радіозв'язок. Таким чином, незважаючи на те, що деякі користувачі хотіли б мати дуже маленький термінал, подібний до сучасного стільниковому телефону з шарнірним або зрушуються пристроєм клавіатури / дисплея, в даний час подібний ринок маленький і активно не підтримується виробниками. Існує багато радіостанцій ТЕТRА прихованого носіння, але вони розроблені для цілей непомітного використання з дистанційним управлінням, а не як маленькі стільникові телефони. Є також певна кількість вибухобезпечних радіостанцій (IS), для використання у вибухонебезпечних умовах навколишнього середовища.

Остається актуальною потреба в застосуванні автомобільної радіозв'язку, хоча більшість проданих терміналів ТЕТRА - портативні.

На сьогоднішній день існує пристрій TETRA PDA, і тому багато об'єднують радіостанції TETRA з портативним комп'ютером для забезпечення підтримки режиму передачі даних. Деякі постачальники розглядають розвиток TEDS (Розширені Послуги Даних TETRA, обговорюються в наступному розділі) тільки як термінали для передачі даних. На ринку вже присутні абонентські пристрої ТЕТRА-модеми, призначені для використання в додатках телеметрії для передачі даних в середовищі ТЕТRА.

На сьогоднішній день багато виробників країн Далекого Сходу (Китай) або вже запустили в дію, або планують розвивати продукцію TETRA. Дані радіостанції, що потрапляють від цих постачальників, активних на ринках PMR, могли б мати більш низьку вартість в порівнянні з професійною продукцією високого класу, і були б більш придатними за ціною для використання в середньому і нижньому класах професійних систем.

Розробка і перспективна продукція

DMR

Існує робоча група в комітеті по стандартам DMR для розробки версії FDMA (заснованої на модуляції FDMA в поточному Класі I dPMR стандарту TS 102 490) і для поточного стандарту TDMA Класу II / III (номер специфікації стандарту DMR TS 102 361). Такий поділ грунтується на тому, що це може запропонувати менше складнощів і отже знизити вартість обладнання.

Устаткування dPMR (номер специфікації TS 102 490) було визначено для здійснення з'єднання рівноправних вузлів з розносом каналу FDMA 6.25 кГц з ефективною потужністю випромінювання 500 мВт і відноситься до категорії неліцензійного використання. Новий варіант FDMA (номер специфікації TS 102 658) буде функціонувати з розносом каналу 6.25 кГц, але буде підходити для ліцензованих смуг і буде надавати так звані dPMR Режими 1, 2 і 3, які забезпечують ліцензованої з'єднання рівноправних вузлів, так само як роботу ретрансляторів ( прості і комплексні). Фактично, dPMR Режим 1 еквівалентний DMR Класу II (з'єднання рівноправних вузлів), dPMR Режим 2 еквівалентний DMR Класу II (Ретранслятор низької складності) і dPMR Режим 3 еквівалентно DMR Класа III (Ретранслятор / транкінгового пристрій з високою пропускною спроможністю).

Як тільки ці специфікації будуть розроблені, то будуть обидва (і dPMR FDMA і DMR двухслотовий TDMA) опціями для DMR з трьома режимами, надаючи шість (а ці сім якщо враховувати неліцензований dPMR) різних варіантів для користувачів. Там же буде і три специфікації ETSI. Залишається тільки подивитися, чи підтримає ринок все ці зміни DMR / dPMR або виробники будуть освоювати лише певні частини стандарту. Багато хто вірить, що більшість постачальників все-таки продовжать роботу зі стандартом TDMA, і буде обмежене освоєння постачальниками стандарту FDMA.

 

Мал. 2: Номери документів різних специфікацій Стандартів DMR

Очікується, що в майбутньому продукція DMR буде розвиватися в обох напрямках ринку - дешевий і дорогий сектори ринку, засновані на розробках теперішнього часу.

МРТ 1327 є транкінгового стандартом, який як і раніше є життєздатним, з активними розробками. Все ще є приклади продажу транкінгових систем MPT 1327 для кола «звичайних» користувачів, в тому числі низького і середнього класу професійних користувачів. Клас III DMR є логічним спадкоємцем систем MPT 1327, хоча TETРA є тут прямим конкурентом. Чим більш ринковим стає використання частотного спектра, тим його вартість для користувача збільшується, і еквівалентна ефективність використання смуги 6,25 кГц (в порівнянні з 12.5kHz) для кожної технології, будь то FDMA, двухслотовий TDMA (DMR) або четирехслотовий TDMA (TETРA) , стає все більш привабливою.

Важко передбачити, який вплив матимуть паралельно розвиваються системи FDMA і TDMA стандарту DMR, і чи підтримає ринок обидва варіанти. Існує ризик того, що різні паралельні стандарти розділять ринок на фрагменти і приведуть до плутанини.

TETRA

Стандарт TETRA зрілий, продовжує обслуговуватися різними підгрупами, і також знаходиться в розвитку і розробці додаткової функціональності. Так було у випадку з інформаційним Протоколом локалізації - визначення місця розташування (LIP) і Протоколом допоміжної мережі (NAP), які обидва є оптимізованими додатками радіоінтерфейсу для послуг виявлення місця розташування.

Користувачі і постачальники визначили ряд областей, де стандарт TETRA виграє від його поліпшення, і цього було дано назву TETRA Реліз 2. Частина робіт по TETRA2 полягали в тому, щоб:

  • розширити робочий діапазон радиоинтерфейсов для наземного / повітряного застосування / застосування в сільській телефонії та лінійної мережі;
  • розробити альтернативні кодеки для взаємодії з мобільними і військовими користувачами (на даний час ця робота призупинена);
  • розробити рішення широкосмугової передачі даних. Це відомо як Поліпшені послуги передачі даних «TETRA Enhanced Data Services» (TEDS).

Для Німеччини були проведені розробки в використанні SIM-карти (від стандарту TETRA для U-SIM).

Найбільш значними роботами, виконаними по TETRA2, є TEDS. Дослідно-конструкторські роботи TEDS для радіоінтерфейсу TETRA надали можливість для помірного, але значного, збільшення швидкості передачі даних. Вони були досягнуті за рахунок збільшення пропускної спроможності каналів і збільшення складності модуляції. Досяжні швидкості передачі даних - до 160кбіт / с з використанням 64QAM в 50 кГц каналі, і до 538кбіт / с 64QAM в 150 кГц каналі. Ці швидкості передачі даних не такі високі, як поліпшені 3G швидкості передачі даних, такі як HSDPA, але краще, ніж GPRS. Бонус в тому, що TEDS інтегрований в TETRA стандарт, і буде забезпечувати критично важливі дані для професійних користувачів, з можливостями покриття великих територій і шифрування.

Майбутні розробки терміналів TETRA включатимуть радиоинтерфейс TEDS. Це, ймовірно, буде проводитися поетапно, з початкової підтримкою смуги пропускання каналу 50 кГц, а потім термінали даних, що підтримують повний стандарт TEDS. Так само будуть поліпшення в розмірах і вазі ручних терміналів.

В інфраструктурної продукції акцент буде зроблений на системах, які в змозі задовольнити вимоги систем менших розмірів. Є значний розвиток в рішеннях TETRA для транспорту і комунальних послуг, в тому числі нафтогазовій промисловості, енергетиці, і найчастіше це будуть менші системи.

Ймовірним може бути збільшення перекриття секторів використання між TETRA і DMR. Прикладом може служити система для забезпечення безпеки персоналу в великому торговому центрі, де обидві технології можуть відповідати вимогам. Іншим прикладом може бути система для оператора приміських автобусів або транспортного інспектора (PTE), для надання екстреної голосового зв'язку і інформації про пересування в автобусний парк.

Висновок

ETSI розробив два стандарти для користувачів мобільного радіозв'язку, які на відміну від користувачів стільниковим зв'язком, охоплюють весь спектр застосувань:

  • від споживачів неліцензійного використання PMR 446 і деяких простих категорій бізнес-користувачів
  • включаючи загальних бізнес-користувачів (наприклад, готель або торговий центр), а також бізнес-користувачів для вирішення критично-важливих завдань (наприклад, оператор автобуса) і аж до користувачів для вирішення критично важливих завдань (такі, як критичні і небезпечні виробництва, енергетика , нафта, газ, поліція).

Це стандарти DMR і TETRA.

В даний час TETRA є зрілою технологією, з конкуруючими постачальниками, що призвело до гарних рішень по інфраструктурі і терміналів. Продукція DMR від аналогічного кола постачальників і раніше все yoще вимагає розвитку розробок і поставок. Тим не менше, немає ніяких підстав вважати, що не розвиватиметься здорова конкурентне середовище постачальників DMR.

TETRA не обеспечивает решения для «простого» потребителя, и это покрывается оборудованием dPMR (нелицензионным). Малые коммерческие пользователи, такие как строительные площадки или местная сантехническая компания, возможно не смогут позволить применить решение TDMA 25 кГц, такое как TETRA (по причине стоимости или по причине частотного спектра), и эти категории пользователей покрываются DMR.

TETRA чітко відповідає вимогам користувача для вирішення критично важливих завдань, а DMR - немає. З точки зору стандартів, відсутність аутентифікації, шифрування, Stun / Kill, розподілу ключів і стандартизованого голосового вокодера, оптимізованого для високопродуктивних гучних середовищ, і відсутність конструктивних рішень для цілей настройки мінімальної кількості викликів в призначених для користувача вимоги, робить непридатним DMR для цієї категорії користувачів.

Однак, є широкий спектр користувачів для вирішення бізнес-критичних та загальних бізнес-задач, категорії професійних користувачів низького і середнього класу, де обидва стандарти є придатними. У кожному конкретному випадку на індивідуальній основі, або TETRA, або DMR можуть краще підходити для потреб користувачів, і витрати можуть варіюватися в залежності від точного рішення.

Наприклад, нафто-газової компанії може не знадобитися шифрування, але будуть потрібні іскробезпечні радіостанції В даний час TETRA задовольнить ці вимоги, в той час як DMR тільки планує. З іншого боку, торговому центру, який має тільки 10 або 20 співробітників служби безпеки, використання четирехслотовой радіосистеми TDMA TETRA буде дуже неефективним в своєму спектрі використання, в той час, як один ретранслятор DMR Класу II міг легко задовольнити потреби користувачів.

Це означає, що для професійного користувача надається більш широкий вибір і набір можливих рішень, який краще відповідає їх вимогам з точки зору можливостей і вартості. В кінцевому рахунку, наявність двох різних стандартів - це хороші новини для зазначених бізнес-користувачів радіозв'язком.

[Джерело: Analysys Mason]

Глоссарій

Термін

Пояснення

bps

Біти в секунду - вимірювання швидкості передачі

DIIS

Цифровий інформаційний обмін передачі сигналів - попередній стандарт, орієнтований на цифровий стандарт радіозв'язку для професійних користувачів радіостанціями

DMR

Цифрова стільникова радіозв'язок - стандартна, орієнтована на неліцензійний і ліцензійний ринок професійної мобільного радіозв'язку

dPMR

Стандарт, створений робочою групою DMR, який деталізує рішення неліцензійного FDMA

DQPSK

Диференціальна квадратурная фазова маніпуляція - надійна модуляція, яка використовується стандартом TETRA

ERM

EMC і Питання спектра радіочастот - технічний комітет ETSI (ТК)

ETSI

Європейський інститут стандартів телекомунікації - визнаний Європейська організація по стандартам, яка створює глобально застосовні стандарти для ICT

FCC

Федеральна комісія із зв'язку - урядове агентство США, яке відповідає за регулювання міждержавної і міжнародного зв'язку (Радіо, телебачення, провідний, супутникового і кабельного зв'язку)

FDMA

Множинний доступ з частотним поділом - це система, де доступ до радіоканалу розділений на окремі частоти, а користувач використовує певну частоту

FSK

Частотна маніпуляція - тип модуляції для радіоінтерфейсу DMR, що забезпечує два біта на символ

IOP

Процес взаємодії - тестові сесії, до &

  • Порівняння стандартів цифрового радіозв'язку DMR і TETRA